StuKvaario  - Hoito

[StuKvaario] [Kalat] [Kasvit] [Laitteet] [Hoito] [Galleria] [Muutto]
[Huoltovälineet] [Huoltotyöt]

StuKvaario on kaupan!

Perheemme asui kolme vuotta Unkarissa ja akvaario on ollut wanhassa asunnossamme, Helsingin Pohjois-Haagassa, sukulaisen hoidossa. Muuttaessamme takaisin Suomeen huomasimme, että valitettavasti StuKvaario ei mahdu uuteen asuntoomme.

Tankki on nyt siis kokonaisuutena myynnissä. Kalasto ei tällä hetkellä vastaa tarkasti näiden sivujen listaa, rapua ei ole mutta muuten lajivalikoima on sama. Kasveja on runsaasti ja kaikki laitteet toimivat, alakaapissa on lisäksi runsaasti kaikenlaista alkaen kalahaaveista aina vintillä oleviin ämpäripatteristoihin (ks. muutto). Tämän lisäksi olemme hommanneet ruokinta-automaatin.

Akvaarion mitat: Tankin leveys 52cm, pituus 150cm ja korkeus 57cm, alustakaapin korkeus 50 cm josta jalat 10cm. Koko komeus mahtuu lamppuineen alle 120cm korkeuteen.

StuKvaario myydään realistisen tarjouksen mukaan, kyselyt ja tarjoukset: Santtu Ahonen +358-40-8031045.

1 joulukuuta 2004

Huoltovälineet

Huoltokamat Kaikkien hoitovälineiden on oltava ehdottoman puhtaita, niissä ei saa olla jäljellä tippaakaan pesuaineita tai kemikaaleja. Kaikki välineet kannattaa dedikoida pelkästään akvaariokäyttöä varten. Oheisessa kuvassa on perushoitovälineet ryhmäkuvassa, tuo jättiruisku ei varsinaisesti kuulu kuvaan mutta sillä on hyvä kerätä pikkuelikoia keväisistä lammikoista.
  • Lappo: Kirkas ja taipusa letku (Etola 2 mk / metri), itse imuriksi pehmeä ja läpinäkyvä mehupullo (Etola 5 mk) jonka korkissa on juuri ja juuri letkun kokoinen reikä ja jonka pohja on leikattu pois. Letkun toiseen päähän voi ostaa käsisuihkun kierteillä varustetun (Rautakaupasta 15 mk) suuttimen niin, että letkulla voi laskea vettä suoraan hanasta altaaseen.
  • Harjat: Pieni pulloharja, hammasharja, juuresharja. Näillä on hyvä hinkata lima ja levä irti suodattimen, kivien ja kantojen pienistä raoista ja koloista.
  • Lasiskraba: Partakoneen terä varren päässä kelpaa mainiosti. Katso, että varsi on tarpeeksi pitkä (15 cm pidempi kuin tankkisi on korkea). Pienemmissä tankeissa (missä lasi on ohuempaa) mangneettiskraba riittää hyvin jos sitä käyttää päivittäin. Paksumpi ja/tai vanhempi levä ei kuitenkaan lähde kuin partakoneen terällä.
  • Haavi: Haavi tai pari on avuksi kun joudut ottamaan kiinni kaloja. Haavin verkko kannattaa kastaa kiehuvaan veteen niin, että verkko pehmenee.
  • Pyyhe: Oma akvaariopyyhe käsien ja laitteiden kuivaamiseen sekä (parketti) lattian varjeluun.
  • Astia: Vanha pakasterasia, pieni ämpäri tai mikä tahansa muutaman litran vetoinen astia jonka voi laittaa akvaarion päälle tai kulmalle huollon ajaksi. Astiaan on kätevä kerätä vaikka ylimääräiset kasvit ja lehdet.
  • Omat kädet: Pese kätesi kainaloita myöden huolella kaikesta liasta ja kemikaaleista (esim dödö) puhtaiksi, huuhtele kädet erityisen huolella. Tarina kertoo isännästä joka unohti pestä kädet auton pesun jälkeen ja jonka muutaman tuhannen markan fisut liittyivät ilmavoimiin...

Itse akvaarion hoito:

Otathan huomioon, että allaolevat hoitovälit ovat sopivia lähes 500 litraiselle seura-akvaariolle jossa on paljon kasveja ja tehokas ulkosuodatin. 100 litraisen laji-akvaarion tai kultakalamaljan hoito vaatii erilaisia toimenpiteitä erilaisella sekvenssillä. Nyrkkisääntönä mitä isompi akvaario, sitä harvemmin se vaatii huoltoa. Tuo vaatii on sanan varsinaisessa merkityksessä, periaatteessa kaikki tankit koosta riippumatta kaipaavat jotain hoitoa päivittäin ja ainakin osoittaista vedenvaihtoa muutaman viikon välein. Toisaalta taas tankin voi huoletta jättää omiin oloihinsa viikon kesäloman ajaksi, kunhan valmistautuu huolella.

Päivittäin

  • Kalat: Ruokinta, kunnon tarkistus, kalojen laskenta.
  • Kasvit: Kunnon tarkistus, kelluvien lehtien ja roskien poisto.
  • Laitteet: Suodatin päällä, hiilidioksidilevittimen tarkastus, valot toimivat, ajastimet ovat ajassa jne.
  • Muuta: Akvaarion lämpötila, veden pinnan korkeus...
  • Nauttiminen: Hienon akvaarion katselu ja nautiskelu.

Kahden tai kolmen viikon välein

    Lappo ja käsi tankissa Pohjan imurointia
  • Veden vaihto ja pohjan imurointi: Noin kolmannes vedestä päätyy lapon avulla viemäriin. Kun pohjan imuroi säännöllisesti pysyy pohja siistimpänä eikä mene niin helposti tukkoon. Sitäpaitsi siisti akvaario on ilo silmälle!
  • Kasvien hoito: Liian pitkien kasvien katkaisu ja uudelleen istutus. Raihnaisten lehtien poisto. Huonosti kiinni olevien kasvien uudelleenistutus. Kasvilannoitteiden lisääminen.
  • Hiilidioksidilevitin: Uuden latauksen laitto eli vesi-hiiva-sokeriseoksen valmistaminen. Käytän seosta, jossa on 4 litrassa 3 desiä sokeria ja puoli pussia pintaoluthiivaa.
  • Lasien skrabaus: Levän poisto partakoneen terällä tankin laseista. Tämä on pikku juttu jos tekee pikkuisen vaikka jokatoinen päivä, vain joka kolmas viikko tehtynä tämä on iso projekti (tankin levittymisestä ja koosta tietenkin riippuen).

Kolmen kuukauden välein

  • Suodattimen pesu: Suodattimen pesu ja uudet aktiivihiilet sekä ainakin keskimmäiset vanut. (Minulla on ulkosuodatin, sisäsuodatin täytyy pestä aina muutama päivä vedenvaihdon jälkeen, kahden, kolmen viikon välein.)
  • Mahdollisesti pois imuroidun hiekan tilalle uuden lisääminen. Levättyneiden kivien pesu ja koristeiden pesu. Muun mahdolisesti aikaisemman ja tekemättä jääneen homman hoito...

Parin vuoden välein

  • Perushuolto: Tankin tyhjennys ja pesu, silikonien kunnon tarkistus, tankin siirto emännän vaatimalle paikalle ja muut tärkeät toimenpiteet mitkä voi suorittaa vain silloin kun tankki on tyhjä.

    Tässä yhteydessä on pohjahiekka helpointa myös pestä. Pesuksi riittää perusteellinen imurointi ja möyhintä, jos hiekan pesee liian puhtaaksi häviää tärkeä bakteerikanta.


Sivu päivitetty 20. syyskuuta 1998
EMAIL: stu@compart.fi
URL: http://www.compart.fi/stu/Akvaario/hoito.html

This page is only in Finnish, click this text to return to the StuHome page